Lennard Valk interview RD

Het Reformatorisch Dagblad interviewde in april 2018 ons clublid Lennard Valk over zijn Zündapp:

Genieten op een oude Zündapp

„Begin jaren 80 reed ik altijd met mijn Zündapp van Dordrecht naar de Guido de Brès in Rotterdam. Op een eenvoudig 517-model. Niet snel, maar toch: het was een Zündapp”, zegt Lennard Valk (54) uit Hardinxveld-Giessendam.

De bromfietsen werden soms zwaar opgevoerd. Met snelheden tot 100 km/uur. Ooit botste Valk op de Guido bij het fietsenhok tegen een leerkracht op. „Ik zat niet goed op te letten.”

Diefstal van zijn brommer uit de berging maakt eind 1981 een bruut eind aan z’n hobby. Het Zündappgevoel blijft echter kriebelen. „Het lijnenspel van een Zündapp is zo mooi. Eén opgaande lijn, van de koelribben van de cilinder naar het staartstuk. Erg goed geproportioneerd.”
In 2008 schaft Valk een 517 uit 1973 aan die sinds 1986 heeft stilgestaan. Een vloeistofgekoelde 49,9 cc tweetakt met een vijf versnellingsblok. „Die originele Zündapps zijn het toonbeeld van een tijdperk.”

Lennard Valk

In Nederland staan nog zo’n 24.000 Zündapps op kenteken. Valk, lid van de Zündapp Veteranen Club (ZVC), gebruikt zijn brommer vooral voor plezierritten. Tijdens toerritten van de ZVC rijdt hij vaak zo’n 80 kilometer. „Ik doe daar graag aan mee. Geweldig. Mooie route rijden en een terrasje pikken.” De onderlinge band tussen Zündapprijders is volgens hem bijzonder. „Je zoekt elkaar op en helpt elkaar waar nodig en mogelijk. Echt een sociaal gebeuren.”

Onderweg op zijn brommer krijgt Valk vaak de nodige aanspraak. „Mensen beginnen vaak een gesprek als je voor het verkeerslicht of een brug staat te wachten.”

Bron: Reformatorisch Dagblad.
Auteur: Gerard ten Voorde
Foto: Anton Dommerholt