Zuntrade

Op bezoek bij Zuntrade.

Bennie en Sunny van het huidige Zuntrade waren al jaren werkzaam in China voor een Nederlands bedrijf en dat gaf hun de unieke kans om een bezoekje te brengen bij Zündapp in China.In eerste instantie was het puur uit interesse omdat Bennie een groot Zündapp liefhebber was en nog steeds is. Destijds was het erg moeilijk om in die fabriek binnen te komen en het heeft hun dan ook enkele bezoeken aan Tianjin gekost voordat ze eindelijk naar binnen mochten en de Chinese Zündapp fabriek mochten aanschouwen. Tot Bennie`s grote verbazing waren de machines en alle apparaten van de originele Zündapp fabriek uit Duitsland daar aanwezig en produceerden vlijtig Zundapp motorblokken en onderdelen. Dus ook onderdelen die in Nederland erg schaars begonnen te worden. Toen dacht Bennie: ‘hier moeten we iets mee doen!’ Gezien Bennie’s vrouw Sunny, die bij een Import & Export bedrijf werkte en van Chinese afkomst was, de taal sprak, was dit de ideale combinatie om weer Zündapp spullen naar Nederland te halen en menig Zündapp liefhebbers blij te maken met onderdelen die hier bijna niet meer te krijgen waren. Na eindeloze onderhandelingen met de Chinese Zündapp fabriek hebben ze het voor elkaar gekregen om daar een agentschap te vestigen. In 1997 tekenden ze een contract met de huidige eigenaren van de originele Zundapp fabriek in Tianjin waardoor ze de enige officieel erkende Zündapp importeur & dealer in de Westerse wereld werden.

Dit alles is al weer zovele jaar geleden en ze zijn nog steeds met dezelfde passie bezig om Zündapp liefhebbers te voorzien van allerlei onderdelen en zelfs hagelnieuwe motorblokken en motorfietsen. Dat daar vraag naar was bleek al dadelijk en een jaar geleden is hun bedrijfsruimte zelfs flink verbouwd en uitgebreid omdat het oude veel te klein was geworden. Sunny en Bennie zijn er erg trots op dat ze dit alles vanaf niets op eigen kracht en enthousiasme hebben opgebouwd zonder hulp van anderen.

De onderdelen die Zuntrade in voorraad heeft zijn naast de originele, ook die uit de Zündapp fabriek Tianjin, meestal vervaardigt door de originele Duitse machines en mallen. Voor de opnieuw te maken onderdelen, die erg schaars worden, gebruiken ze dan ook vaak de mallen die in 1984 vanuit Duitsland meegenomen werden naar Tianjin. Ook wordt er een deel van hun assortiment in Nederland zelf gemaakt want Bennie heeft uitstekende contacten in de metaalindustrie waar hij zelf uit komt.
Die onderdelen worden vervaardigd op high-tech precisie machines zoals lazersnijders en C.N.C.computerdraaibanken. Daarnaast worden er nog een aantal onderdelen in eigen werkplaats gemaakt die uitgerust is met professionele machines zoals een digitale buigmachine, argonark lasapparatuur, een industrie draaibank en dergelijke. Dit heeft als grote voordeel dat als er iets niet meer is het ter plekke kan gemaakt worden. Deze onderdelen worden vaak ook in roestvast staal uitgevoerd wat garant staat voor kwaliteit en levensduur.

Volgens Bennie is het naproduceren van onderdelen dan ook absoluut noodzakelijk om de Zündapp liefhebbers in binnen- en buitenland rijdend te houden. Zoals iedere Zündapp liefhebber weet is de voorraad originele onderdelen al jaren niet meer toereikend ook al lijkt dat soms zo want wat je her en der koopt in een originele verpakking moet niet per definitie authentiek te zijn al hoeft dat onderdeel er natuurlijk niet minder om te zijn.
Zündapp liefhebbers hebben er immers baat bij dat er onderdelen worden na geproduceerd anders was er nu niet veel meer te krijgen. Het kleine beetje originele onderdelen die er nog zijn, zijn inmiddels onbetaalbaar geworden en alleen maar weggelegd voor de kapitaalkrachtigen onder ons.

Bij Zuntrade doen ze echter meer dan alleen een onderdeel over de toonbank verkopen. Bennie, de technische man bij Zuntrade, is een echte techniek freak en bij uitstek een tweetakt specialist. Hij staat altijd met raad en daad klaar voor de klanten. Of het nu gaat over een simpele of erg gecompliceerde vraag, hij heeft meestal wel een bevredigend antwoord klaar.
Dat is niet vreemd want hij is van oorsprong instrumentenmaker en vaardig op allerlei machines. Deze kennis wordt dan ook volledig benut bij het vervaardigen van onderdelen en het doen van precisieklusjes zoals het inpersen en richten van een drijfstang waar wel de levensduur van je motorblok van afhangt.

Bennie is ook verantwoordelijk voor de vele motorenrevisies voor klanten. Hier wordt een jaar garantie op geven wat betekend dat je er wel van overtuigt moet zijn dat je je vak goed verstaat.

Wil je een paar extra spoelpoorten in je cilinder te laten maken of een speciale expansie te laten lassen? De dankbriefjes aan het prikbord in de zaak getuigen van vele tevreden klanten uit de race- en cross wereld. Maar ook voor Zundapp liefhebbers die het een beetje rustiger aan willen doen stelt hij met behulp van een stroboscoop lamp de ontsteking tiptop af, spaakt hij met veel plezier een paar glimmende wielen of draait een asje dat niet te krijgen is op zijn draaibank.
Ook al weet hij dat dat soort service commercieel gezien niet erg lonend is, hij doet dit uit passie en vindt je naast onderdelen verkopen ook op alle fronten voor de Zündapp liefhebber klaar moet staan als dat nodig is.

Bennie & Sunny zeggen dan ook : ‘bij ons is iedereen welkom, of ze nu op een super originele Zündapp rijden, een bonte special met 3 remschijven hebben of een dagelijks werkpaard.’ Want vergeet het niet, het gaat er gewoon om dat je veel plezier beleeft aan je hobby!

Zuntrade
Sloetsweg 386
7556 HX Hengelo OV
The Netherlands

Email: zuntrade@zundapp.nl

Tel: 0031 (0)74 – 291 2465
Fax: 0031 (0)74 – 259 0970