FEHAC-verkiezingsspecial

Oldtimers op weg naar de Tweede Kamer verkiezingen

Moes IJs Den HaagVoor de huidige leden van de Tweede Kamer is de ijscokar van ondernemer Moes het enige mobiel erfgoed dat ze dagelijks tegenkomen.
Maar het bedrijf van ijscoman Moes dreigt de nek te worden omgedraaid door het verbod op klassieke bromfietsen in de milieuzone van de gemeente Den Haag.

Gevraagd naar partijstandpunten

Reden genoeg om de verschillende partijen in de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen van maart 2021 te vragen hoe ze tegenover het behoud van en rijden met ons mobiel erfgoed staan. Van de gevestigde partijen reageerden VVD, CDA, SP en SGP. Van de nieuwkomers namen Code Oranje, de Piratenpartij, de Liberale Partij, Volt en Jezus Leeft de moeite om ons te antwoorden. (ZVC red: Klik op de partijnamen om hun reactie te lezen.)

Oldtimer nauwelijks genoemd in verkiezingsprogramma’s

De FEHAC heeft de verkiezingsprogramma’s van de partijen erop nageslagen. Daarin kwamen we maar één keer het woord oldtimer tegen. Dat is bij D66. Deze partij wil BPM gaan heffen op oldtimers. Hoe precies is onduidelijk maar mogelijk wordt bij import enige vorm van belasting geheven. Verder wil de VVD tegen betaling een persoonlijk kenteken mogelijk maken. MO-RR-IS zou dan in de toekomst een optie zijn.

SP is de uitzondering op links

Globaal weten uit ervaring dat we de oldtimervrienden vooral op rechts en in het midden moeten zoeken en dat van de linkerkantZündapp Citroentje maar weinig heil te verwachten valt. Partijen, zoals GroenLinks en PvdD hebben het klimaat hoog in het vaandel en leveren kritiek op alles wat nog fossiele brandstof gebruikt. Lees hier meer…

VVD, CDA en SGP zijn pro-mobiel erfgoed

De VVD is trots op het mobiel erfgoed in Nederland. Het CDA vindt mobiel erfgoed prachtig: een rijdend museumstuk in de open lucht. De SGP: ‘wie kijkt er niet nog een keertje om als er een mooie klassieker uit lang vervlogen tijden voorbijkomt gereden.” Wel vinden deze partijen dat uitzonderingen en vrijstellingen uitvoerbaar moeten zijn voor liefhebber-auto’s en dat die regelingen er niet zijn voor oude voertuigen voor dagelijks gebruik. Lees hier meer…

Nieuwkomers ook positief

Op het stembiljet ter grootte van een badlaken (citaat minister Ollongren) staan aan de rechterkant heel veel nieuwe partijen die om de gunst van de kiezer dingen. Vijf daarvan hebben ook een idee over de behandeling van oldtimers. Code Oranje met lijsttrekker Richard de Mos uit Den Haag vindt dat mobiel erfgoed zeker niet hetzelfde hoeft te worden behandeld als de reguliere vervoermiddelen en heeft “met verbijstering gadegeslagen hoe ijscoman Moes werd behandeld”.

Conclusie

Het politiek landschap overziend en kijkend naar de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen lijkt een meerderheid aanwezig voor de oldtimer op straat. Een meerderheid die de oldtimer waardeert als mobiel erfgoed en culturele waarde en die de bestaande vrijstellingen intact wil laten. De FEHAC én ook de Zündapp Veteranen Club blijven belangrijke spelers om die mooie voornemens ook in de praktijk in daden om te zetten en de Fehac zal de partijen blijven informeren en aanspreken.

Volledige brief van de Fehac aan de politieke partijen:

Verzoek standpunten ten aanzien van het mobiele erfgoed (1)