Chroom-6 waarschuwing

FEHAC nieuwsbrief 24 juli 2019
Chroom-6 verf veilig werken.

Chroom-6 wordt vanwege zijn uitstekende roestwerende eigenschappen in verf maar ook als toevoeging in metaal gebruikt. Maar vanwege de milieubelasting en omdat het kankerverwekkend is, komt chroom-6 de laatste tijd veel negatief in het nieuws en wordt naarstig gezocht naar alternatieven met dezelfde gunstige effecten bij het voorkomen van corrosie.

Chroom-6 vooral toegepast op grote objecten.

Op personenauto’s en motoren wordt chroom-6 in zijn algemeenheid niet toegepast. Wel kan het voorkomen op vrachtwagens, legervoertuigen en tanks. En ook op schepen, treinen, trams en vliegtuigen wordt chroom-6 verf nog steeds veelvuldig toegepast.
De gemiddelde hobbyist zal chroom-6 alleen tegenkomen als hij vrijwilliger is bij een militaire historische collectie of bij museumtreinen. Maar als u zelf een mooi oud pantservoertuig of een grote vrachtwagen gaat opknappen is het zaak uw huid, ogen en longen goed te beschermen tegen de mogelijk aanwezige chroom-6.

Vooral bewerking leidt tot risico’s.

Elke verwerking van oude en nieuwe chroom-6 verf vereist een grondige bescherming. Verwijderen: stralen, schuren, afkrabben levert losse deeltjes en fijnstof op. Ook bij spuiten van een nieuwe chroom-6 verflaag kunnen vernevelde deeltjes op en in het lichaam komen.
Op de site van de Inspectie SZW is veel informatie hierover te vinden. Hoewel natuurlijk vooral autostralers en spuitbedrijven met chroom-6 verf te maken hebben is een waarschuwing voor de autohobbyist voor het verwerken van chroom-6 zeker op zijn plaats.