Zundapp Janus

Zündapp bouwde in 1957 en 1958 een dwergauto model.
Dwergauto’s waren in die periode erg in zwang, want geld voor een “echte” auto hadden veel consumenten nog niet, daarom was een dwergauto een tussenoplossing voor velen.
De economie leefde weer iets op en de mensen hadden wat geld te besteden.
Zündapp GmbH had destijds ook niet de know-how (Wissenschaft) om vanaf een blanko vel papier een automobiel te ontwerpen. Daarom werden de modellen van collega autobouwers bestudeerd zoals van, Kroboth, Brütsch en van Fuldamobil. Uiteindelijk werd het ontwerp van Dornier (de Delta) de basis voor de Zündapp Janus.

Voor de modelnaam “Janus” werd gekozen, omdat de Romeinse god Janus twee gezichten had. De voorzijde en de achterkant van de Zündapp leken erg op elkaar.
De aandrijving werd verzorgd door een eencilinder tweetaktmotor met een cilinderinhoud van 245 cc die 14 pk leverde. De topsnelheid van de Janus was ongeveer 80 km/h.
De auto werd geen succes. In 1957 en in 1958 werden in totaal 6.902 eenheden verkocht. De auto is nu een gewild verzamelobject.
Tijdens het Zundapp100 evenement in Sigmaringen in 2017 waren diverse Zündapp Janus auto’s aanwezig zoals op deze foto’s is te zien: