Zundapp Grosseträffe 2014

Het Grosseträffe is een jaarlijks weerkerend treffen van Scandinavische Zündapp rijders in het Zweedse plaatsje Bengtsfors. De harde kern van Zündapp liefhebbers plus de unieke locatie waar het Grosseträffe plaats vindt, maken dit een evenement om naar uit te kijken en we proberen er dan ook ieder jaar weer bij te zijn.

Alhoewel alles gepland stond voor het laatste weekend van augustus deed het gerucht de ronde dat de organisator de bijeenkomst 2014 had afgelast.
Er startte dus een druk email verkeer tussen de harde kern van deelnemers waarbij vooral de Zündapp rijders uit de omgeving van Stockholm het voortouw namen. Dit jaar niet samenkomen om lol te maken en met de Zündapps te genieten van de mooie wegen en omgeving was geen optie en daarom werd afgesproken om zelfs zonder officiële organisatie toch samen te komen en een eigen route te rijden.

Op vrijdagmiddag troffen een 80-tal Zündapp fanatiekelingen elkaar bij hotel Dalia in Bengtsfors. Buiten een grote groep Zweden waren ook één Noor, vier Nederlanders en twee Belgen present.
Er werd gestart voor de zogenaamde ‘Jakob Ljungkvist memorial rit’. Jakob was een van de drijvende krachten achter dit treffen en overleed begin dit jaar aan een slepende ziekte. In een rustig tempo werd er naar het 25 km verder gelegen idyllische plaatsje Håbol gereden om Jakobs graf, dat bedekt was met Zündapp memorabilia, te groeten.
Na een uurtje werd de terugtocht aangevat om via een omweg terug naar Bengtsfors te rijden. Geheel in Jakob stijl werd er flink gegast.

Intussen was duidelijk geworden dat het Grosseträffe niet afgelast was en ’s avonds verzamelden we dus opnieuw voor de avondrit of openingsrit van het treffen. Misschien is het woord rit niet helemaal op zijn plaats want één van de deelnemers was illegaal op een zelfgebouwde Derbi racer gekomen om de Zündapps partij te geven waardoor de rit één lang gerekte race werd.
Het machientje was dusdanig getuned dat het gehuil dat uit het blok opsteeg meer aan een straalmotor deed denken. Het klonk gelukkig spectaculairder dan dat het snelheid maakte want bij een echte 100 km/u was de pit er helemaal uit. Dat was helaas onvoldoende om enkele Zündapp 50cc’s te volgen. Derbi out!

  

Voor de zaterdagmiddag rit zag het weer er weinig veelbelovend uit en onder een dreigende hemel werd de grote rit naar Noorwegen aangevat.
Zoals steeds is dit een rit van hoog Zündapp gehalte met prachtige bochtige wegen, talrijke hellingen en een fantastisch uitzicht. Dat is een ganse middag Zündapp genieten van de bovenste plank.
Aangekomen in een Noors havenstadje werd het dorpsplein gevuld met Zündapps waardoor een soort open lucht museum ontstond en waarbij wij onder het nuttigen van drank en lekkernijen internationaal konden verbroederen met de andere Zündapp-virus-verslaafden.

De weergoden vonden het welletjes en zachtjesaan begon het te regenen waardoor iedereen in kleine groepjes weer huiswaarts keerde. Gelukkig hadden de meeste regenkleding bij waardoor het weer geen afbreuk deed aan het genieten.
Nadat iedereen beloofde om er in 2015 weer bij te zijn vatten we de 1400 km lange tocht naar huis terug aan. Gek zijn doet gelukkig geen pijn!

Wil je meer informatie over het Zweedse evenement, stuur dan een mailtje naar info@zundappveteranenclub.nl

 

 

 

B0148