Schakelschema’s – Merit schakelaar op Magura Hendel

Op de Magura hendel van verschillende modellen (bv 529 / 530 / 521) zit een Merit schakelaar voor groot en klein licht, claxon etc.

Hiervoor zijn verschillende types:

– Knipperlichten
– Groot licht / klein licht / claxon / lichtsignaal
– Groot licht / klein licht / claxon / motor-stop / mistlamp

Om deze goed aan te sluiten heb je de volgende kennis nodig:
– Snappen wat de schakelaars doen (meestal zie je dat aan de voorkant)
– Begrijpen wat de nummering betekent (hiervoor onder documentatie)
– De nummering matchen met de kleuren bekabeling van jouw bromfiets. De kleuren die de fabrikant levert als ‘after market product’ zijn lang niet altijd de kleuren die origineel geleverd zijn! Ook wilde het wel eens voorkomen dat de rol zwart-wit op was en er dus maar een andere kleur gebruikt is. Altijd even goed nadenken dus bij het aansluiten.

Hier zijn voorbeelden van hoe deze schakelaars er uit zien:

 

Aan de achterkant zien deze schakelaars er als volgt uit. Hier overigens direct een mooi voorbeeld dat de kleuren op papier lang niet altijd de kleuren in de praktijk zijn. De drie aderig knipperlicht schakelaar heeft hier:

1. Wit; zou moeten zijn zwart of wit-groen
2. Groen-grijs; zou moeten zijn zwart-wit
3. Zwart-grijs; zou moeten zijn zwart-groen

De tip: kijk naar de nummers van de aansluitingen, niet naar de kleuren. Overigens komen de kleuren van de vijf aderige schakelaar overeen met de documentatie van Merit in dit geval.

Hier de volledige nummering:

De aansluitcodering zit er als volgt uit:

In deze versie staan ook de kleuren van de draden weergegeven:

Naast deze informatie is het in algemene zin belangrijk om het volgende te onthouden:

  • De bedrading van een claxon eindigt meestal in de schakelaar; dat wil zeggen, de draad die naar de schakelaar leidt, komt van de min van de claxon en wordt met een druk op de knop in de schakelaar met aarde doorverbonden via het metalen stuur.
  • De aanvoer van de knipperlichten komt meestal van het startslot van aansluting 49a. De andere twee draden zijn retour; 1 voor de linkerkant; 1 voor de rechterkant.
  • Voor de koplamp is 1 draad de aanvoer en 2 draden gaan terug naar de koplamp. 1 naar de aansluiting voor groot licht, 1 naar de aansluiting voor klein licht.
  • De codes in het Magura overzicht die naast het eerste cijfer staan, zijn de standaard Bosch aansluitcodes. Deze zijn vaak terug te vinden op het startslot / koplamp etc. Dit maakt het aansluiten vaak en stuk makkelijker. Een overzicht van deze universele Bosch codes is hier te vinden.
  • Met bovenstaande logica kun je met een multimeter op Ohm stand ook achterhalen welke draad waar zou moeten gaan door te meten welke draden doorverbonden worden in een bepaalde stand van de schakelaar (de weerstand is dan 0 Ohm).