Modellen – Roller 50 (R50/RS50)

Introductie

De Zündapp Roller R50 (bromfiets) / RS50 (motorfiets) is het model dat het langst en vrijwel onveranderd in het assortiment van Zündapp gestaan heeft. In Nederland heeft de Roller maar zeer beperkt door import na het opheffen van de pedaal eis zijn intrede gedaan. Daarom is de roller niet erg bekend en dat is jammer. Het is een goed doordachte en zeer degelijke scooter die ook vandaag de dag nog prima mee kan in het dagelijks verkeer. Hier kun je meer lezen in een arikel over de roller:

Technische gegevens

Motorblok

De R50 heeft een 50cc blok met geforceerde luchtkoeling. Schakeling is met de hand, 3 versnellingen, of voor latere modellen met de voet. De RS50 is een lichte motorscooter en heeft een snellere motor die een topsnelheid haalt van ca. 65 km/u. Dat is ook snel genoeg op 10″ wielen. Schakeling is 4 hand of 4 voet voor latere modellen. Voor 4 handversnellingen met ver met de pols gedraaid worden; dit wordt door sommigen als een minpunt ervaren.

De laatste modellen van de R50 en RS50 zijn uitgerust met een elektronische ontsteking.

Vering

De roller is voor geveerd met een schommelarm die nog een verrassend goede vering levert. Achter zijn twee schokdempers gemonteerd onder de kap.

Extra’s

De rollers konden geleverd worden met sierbeugels op het voorspatbord en rond de koplamp. Ook konden verchroomde beschermkappen op de schommelarm voor geplaatst worden. Voor boodschappen kon er een speciaal voor het model gemaakt mandje geplaatst worden bij de benen. Achterop kon een bagagerek met plek voor het reservewiel geleverd worden.

Wetenswaardigheden

Een paar zaken die elke (toekomstige) eigenaar van een R50 moet weten

  1. Het punt waar de stander het frame raakt is een zwak punt. Vaak is het aanslagrubber versleten en hamert de stander een gat in de centrale buis van het frame. Controleer hierop bij aanschaf en onderhoud.
  2. De R50 modellen hebben een matige verlichting met alleen dimlicht. De RS50 modellen hebben wel groot en klein licht. Voor wie er dagelijks en ook in het donker mee wil rijden is een verlichtingsupgrade gewenst.
  3. De Zündapp rollers hebben een benzinekraantje met verlengstuk en zijn vaak lastig te vinden (worden niet meer verkocht). Let hierop bij de aanschaf.