Doetinchem Valthe 2010

Tourtocht Doetinchem-Valthe juli 2010

Dag 1:

Op 2 juli 2010 was het dan eindelijk zo ver, met z’n zevenen vertrokken we op de Zündapp  vanuit Doetinchem richting  Zutphen om daar Richard en Mark op te halen om dan gezamenlijk door te rijden naar Valthe (Drenthe) voor een lekker lang Zündapp weekeind.
Maar na een kilometer of 12 ging het mis, op het fietspad stond een paaltje…… ik die voorop reed gaf dit netjes aan en werd gezien door de rest, alleen Marcel lette niet op, die keek naar een koe die in de wei stond te grazen en reed vervolgens frontaal op het paaltje.

Met een harde klap viel hij op de grond en schoof z’n tien meter met de brommer op zich over het ruwe asfalt. Gevolg: paal afgebroken, Zündapp kapot en Marcel onder de bloedende schaafplekken. Een geluk bij een ongeluk stond er 100 meter terug bij een benzinepomp een ambulance te wachten die snel door Jan, de vader van Marcel, werd opgehaald terwijl Peter met al zijn water de wonden van Marcel aan het koelen/schoonspoelen was.
Terwijl Marcel werd behandeld door het ambulancepersoneel zochten wij naar een tijdelijke stallingplaats voor de Zündapp en regelde vervoer voor Marcel. We hebben nog even overlegd of we onze weekeindje zouden voortzetten, maar Marcel stond er op dat we verder moesten gaan.
Na afscheid te hebben genomen van Marcel die veel pijn had op dat moment hebben we onze weg vervolgd richting Zutphen. Na een vertraging van ongeveer 2 uur stonden Richard en Mark ons al op te wachten waarna we na een kleine pauze snel weer op weg gingen richting Valthe.
Onderweg zijn we nog wel een aantal keren gestopt om wat te drinken en natuurlijk om een sigaretje te roken.

Het was een zeer warme dag, 36 graden, zelfs op de brommer was het bijna niet te doen die dag en we waren ook blij dat we er bijna waren was het niet dat we ongeveer 28 kilometer voor Valthe bij Rob de schakelas door midden brak. Daar stonden we dan, wat nu???  Maar na even prutsen lukte Zündapp specialist Rob toch om zijn Zündapp in de 2de versnelling te krijgen en om verder te rijden, maar snel ging het niet dus nog even prutsen en jawel, hij stond in de derde en dat ging beter.

Precies in de rust tijdens de voetbalwedstrijd Nederland-Brazilië lopen we het café van hotel restaurant Schuttershof in Valthe binnen.
Na 8 koude biertjes te hebben besteld, begroet ons Denny Baas de eigenaar en een echte Zündapp fanaat.
De gebeurtenissen van die dag werden al snel uitvoerig verteld en Denny belde ook een vriend die de brommer van Rob ging maken. Denny heeft alles goed geregeld; onze brommers mochten bij hem in de schuur overnachten.
‘s-Avonds werd er lekker gegeten en daarna onder het genot van diverse drankjes kwamen de nodige (sterke) verhalen voorbij.

Dag 2:

Na een overheerlijk ontbijt maakten we ons klaar om samen met Denny naar Schoonoord te rijden om een kijkje te nemen in het museum van de fam. Wigchers, wat Denny voor ons had geregeld. Ruud de vriend van Denny had ondertussen de brommer van Rob weer netjes gemaakt en terug gebracht.(bedankt Ruud).


Na een klein half uurtje rijden en even tanken kwamen we aan bij de hallen van de fam. Wigchers in Schoonoord en werden we hartelijk begroet door de heer en mevrouw Wigchers. We kregen door de heer Wigchers en door Denny een hele mooie rondleiding en hele mooie motoren en brommers te zien en natuurlijk veel dappies, ook kan de heer Wigchers hele mooie verhalen vertellen over vroeger en hoe hij aan de diverse motoren kwam. Na de koffie en een gevulde koek en vele foto’s zijn we ook nog even bij de fam. Wigchers thuis geweest, waar hij ook nog diverse motoren en brommers heeft staan. Na een klein half uurtje bedankten we de heer en mevrouw Wigchers voor hun tijd en gingen op weg om te lunchen bij Denny.

Toen we de uitsmijters en broodjes kroket op hadden heeft Denny en zijn vriend Ruud ons de mooie omgeving van Valthe en de hunebedden laten zien. Onderweg hebben we nog van een lekker ijsje genoten en na een aantal foto’s zijn we terug gereden naar Valthe waar we na een douche genoten van een lekker avondmaal. Er werd nog tot diep in de nacht nagepraat over Wigchers, hunebedden en Zündapp onder het genot van biertje.

Dag 3:

Het is alweer zondag de tijd vloog voorbij het is tijd om naar huis te gaan. Na het ontbijt hebben we onze spullen weer op de Zündapp gepakt en na een groepsfoto hebben we afscheid genomen van Denny en zijn vrouw. Onderweg zijn we nog een aantal keren gestopt voor een patatje en een sigaretje.
Opeens werden we op een lange rustige weg ingehaald door een paar lachende jongens op nieuwe brommers die er met hoge snelheid vandoor gingen, maar Remco heeft even laten zien dat een Zündapp ook erg hard kan lopen nog harder zelfs waarna de jongens toch even sportief hum duim ophoog staken,  en natuurlijk hebben even de Holterberg mee gepakt waar Bennie liet zien hoe je moet afdalen met een Zündapp.
In Holten hebben we nog even genoten van het mooie weer onder het genot van een lekker ijsje. Het is leuk om te zien dat veel mensen even blijven staan kijken naar de brommers. Eenmaal in Doetinchem aangekomen zijn we eerst even bij Marcel langs geweest die thuis zat met vele schaafwonden, gekneusde ribben en ontzettend baalde dat hij dit mooie weekeindje heeft gemist. We hebben met zijn allen een geweldig mooi en gezellig weekeind gehad en zien al weer uit naar ons volgende weekeind maar dat zal nog een klein jaartje gaan duren.

Ik wil dan ook graag Ruud en de fam. Wigchers bedanken en natuurlijk Denny Baas die geregeld heeft dat we het museum mochten bezichtigen.

V.l.n.r. Frank, Remco, Mark, Rob, Bennie, Richard, Peter en Jan.

Frank van den Bosch.