• Brommers Kieken Steenderen 2024

Sauerland Bödefeld 2012

Sandra, heb je wel schone sokken in mijn tanktas gedaan“, roep ik onder aan de trap naar boven…..

Vertrek

Ja, hoor ik zachtjes en schreeuw niet zo, je maak je de kleine nog wakker, maar het is al te laat de kleine meid is wakker.
Het is donderdag 28 juni 6 uur s’morgens en rits de tanktas dicht en ga naar de schuur. Het is gelukkig droog buiten. Ik haal de brommer uit de schuur en kijk hem globaal nog even na wat ik die avond ervoor ook al diverse keren heb gedaan en leg de tanktas op de tank en maak hem vast. Ik plaats mijn tomtom op een zelfgemaakt steuntje (bedankt Rob voor het materiaal) en sluit de oplader aan, het werkt allemaal en ik ben klaar voor vertrek!
Om kwart voor zeven komen de eerste aanrijden en om 7 uur zijn we compleet, een oranje Roller met daarnaast een rode een gele een groene en een zwarte 517 staan op de oprit en de mannen aan de koffie.
Nog even de laatste details door nemen en rond kwart over 7 zetten we onze helmen op en starten onze Zündapps.
Nadat ik afscheid heb genomen van mijn lieve vrouw en kind rijden we (eindelijk) weg en bereiken na ongeveer 50 kilometer Hamminkeln in Duitsland. We stoppen daar bij een benzinepomp om even wat te drinken. Remco ziet dat zijn rubber tussen spruitstuk en carburateur dikker is geworden maar hij is nog heel en besluit er niets aan te doen, Jan heeft nog een reserve mee genomen dus er is geen paniek!
Na 20 minuten een sigaretje en wat te drinken rijden we weer verder en komen zonder problemen na 106 kilometer aan bij een benzinepomp in Marl waar we onze 2de pauze hebben. Remco en ik halen voor iedereen een grote beker koffie en nuttige een broodje die we van thuis hebben mee gekregen. Ondertussen is het zonnetje ook nog iets gaan schijnen waar we dan ook volop van genieten.

Peukpauze

Naar een half uurtje pauze gaan we weer verder en onderweg stoppen we een even omdat een vogel mijn jas aanzag voor een wc. Van Recklinghausen rijden via Lünen naar Lanstrop voor de 3de stop waar we snel even wat drinken om daarna snel verder te rijden via Unna en Menden naar de Sorpesee. Bij de Sorpesee stoppen we bij een Biker-Treff ‘’de Sachsenkurve’’ om even wat te eten en te drinken. Biker-Treffs zijn plekken waar motorrijders elkaar treffen en waar vaak ook een eet en drink gelegenheid bij zit en de prijzen liggen ook aanzienlijk lager dan bij een normaal restaurantje.
Na 5 grote cola, patat met een braadworst rijden we weer verder richting Grevenstein om daar een motor van hout op de foto te zetten. Na een aantal foto’s rijden we verder en komen rond half zes in de middag aan bij ons pension Hunaustuben in Bödefeld. Het pension ziet er goed uit en we checken snel in en brengen onze bagage naar de kamer en de zetten de brommers in de garage.

Warsteiner brouwerij in Bitburg

Zo nu eerst even gaan opfrissen om daarna wat te gaan eten en drinken. Na een kleine wandeling door het mooie dorpje bereiken we hotel/restaurant Albers waar we naar enige studie van de menukaart een lekkere maaltijd krijgen voorgeschoteld. Na het heerlijke eten en een paar biertjes lopen we terug naar ons hotel om naar de halve finale van het EK 2012 te kijken tussen Duitsland en Italië, Duitland verliest met 2-1. Na de wedstrijd werd de dag nog even doorgenomen en afgesproken hoe laat we de volgende dag gaan ontbijten, daarna zijn we voldaan van een hele mooie dag van onze nachtrust gaan genieten.
Het is vrijdagmorgen 8 uur en we zitten gezellig aan één tafel om gezamenlijk te ontbijten. Verschillende broodjes en beleg staan voor ons klaar, en natuurlijk een lekker kop koffie. Na het lekkere ontbijt pakken we onze spullen en lopen naar de garage om de dappies op te halen. Na één trap hoor ik het mooie bekende geluid weer uit de uitlaat klinken. Om kwart over 9 rijden we weg richting Meschede maar eerst nog even lang de pomp om de tank te vullen. Na het tanken komen we via hele mooie wegen aan in Eversberg om daar een oude ruïne te bezichtigen en van het mooie uitzicht te genieten.
Na Eversberg rijden we via Meschede naar Warstein een hele klim maar de dappies doen het goed. In Warstein zijn we doorgereden naar de Warsteiner brouwerij en hebben deze bezocht en natuurlijk de mooie brouwerij even op de foto gezet, helaas waren we te vroeg voor een rondleiding.
Rond half 12 rijden we via Brilon richting de Diemelsee en onderweg zijn we nog even gestopt bij een kasteel en hebben onderweg nog lekker in het zonnetje een kop koffie gedronken.

De weg naar Brilon is erg mooi we hebben top snelheden bereikt van over de 100 kilometer per uur bergaf volgens de tomtom, zelfs Marcel op zijn roller. Rond kwart voor twee komen we aan bij de Diemelsee en zetten de brommers netjes naast elkaar op de parkeerplaats.
Zo nu eerst even goed wat eten en drinken dus er worden 5 cola, 3 mini biker tellers en 2 broodjes braadworst besteld, en dat smaakte zeer goed! Nadat we lekker hebben gegeten en wat hebben gedronken zijn we verder gereden naar de stuwdam die ook uitgebreid op de foto is gezet.
De volgende bestemming is Willingen en ik volgde de route op de tomtom maar dat ging niet helemaal goed we belande op een onbegaanbare weg op 604 meter hoogte en moesten omkeren. Maar toen…. begon het heel hard te regenen en te onweren, snel zochten we een plekje om te schuilen en vonden gelukkig een klein hutje aan de rand van een bos. De bliksemschichten schoten aan alle kanten rond hutje naar beneden maar raakte ons gelukkig niet maar erg prettig vond ik/wij het niet. Na zo’n 3 kwartier kunnen we eindelijk verder rijden, nadat we ons regenpak hebben aangetrokken die bij Jan toch wel heel erg strak zat, omdat hij het regenpak van zijn vrouw had mee genomen rijden we naar Willingen-Usseln om naar het Oldtimer Curioseum te bezichtigen.

Het pakezel

Daar is veel te zien zoals een onderzeeboot, vliegtuigen, oude tractors, motoren, brommers enz.
Het werd al laat en zijn na de bezichtiging van het Oldtimer Curioseum zijn we snel doorgereden naar Willingen waar we op het hoogste punt een mooi uitzicht hebben op Willingen. Na een aantal foto’s zijn we snel terug gereden naar ons hotel, er zaten hele mooie wegen bij waar we soms in de 5de versnelling begonnen en het laatste stukje terug moesten naar de 1ste versnelling om boven te komen.
Terug bij het hotel aangekomen zijn we na een heerlijke warme douche lekker gaan eten en daarna hebben we nog wat gedronken voor het slapen gaan.
Zaterdag alweer, wat gaat de tijd toch snel, vandaag een mooie rit rondom Winterberg dus na het ontbijt snel naar de garage om de Zündapp te pakken.
Marcel moest eerst nog even zijn sproeier van zijn roller schoonmaken, maar na een aantal minuten kunnen we al rijden. We rijden van Bödefeld via Bad Fredeburg naar Schmallenberg. Nadat we rustig door het stadje hebben gereden zijn we even gestopt om te tanken. Na het tanken rijden we verder en stoppen heel even om bij een oud klooster om daar te kijken.

Tussen de grote motoren

Nu volg er een hele mooie weg richting Winterberg met hele mooie bochten heuvels en dalen.We stoppen bij een parkeerplaats op 698 meter hoogte om van het uizicht te genieten.
We hebben daar veel foto’s gemaakt en even lekker staan kletsen met een aantal motorrijders. Toen we eindelijk uitgekletst waren hebben we onze stalen ros weer bestegen en zijn doorgereden naar Winterberg.
Na een half uurtje rijden reden we Winterberg binnen en hebben midden in de hoofdstraat een parkeervak gevuld met Zündapps en dat trok veel aandacht van de plaatselijke bevolking en van diverse mensen die in Winterberg op vakantie zijn, en onze brommers worden dan ook diverse keren op de foto gezet.
Maar eerst maar eens een parkeerkaartje kopen en die heb ik in een plastic zakje onder het riempje van mijn buddyseat gedaan zodat we geen bekeuring krijgen.
Ondertussen heeft de rest al een leuk plaatsje gevonden op een terrasje. Na een lekker kopje koffie en ‘’ Schweineohren’’ (apfelstrudel was eigenlijk de bedoeling) zijn we een kleinigheidje gaan kopen voor het thuisfront.

Het viel niet mee om wat leuks te vinden maar het is toch gelukt.
Na een uurtje winkelen, vervolgen we onze weg richting de Kahler Asten. Onderweg stoppen even bij een rodelbaan omdat, we daar een mooi uitzicht hebben over Winterberg. Na en kwartiertje rijden we verder naar de Kahler Asten het hoogste punt van het Sauerland om daar ook even rond te kijken en een paar foto’s te nemen.
Vanaf de Kahler Asten zijn we terug gereden naar ons pension en hebben de dapps weer in de garage gezet. Na een lekker biertje en een douche zijn we op uitnodiging van de pension eigenaar naar een dorpsfeestje gegaan onder in het dorp. Oergezellig was het daar, braadworst, warsteiner en een lekker zonnetje wat wil je nog meer. Na afloop van dit feestje zijn we nog even in het dorpje wat gaan drinken en zijn daarna terug gegaan naar ons eigen pension.
Nadat we de laatste rekening had voldaan en dat we met eigenaar had afgesproken om morgenvroeg in plaats van 8 uur om 7 uur te ontbijten zijn we naar onze kamers gegaan om de spullen op te ruimen om zo de volgende dag zo snel mogelijk te kunnen vertrekken. Tijdens het inpakken zette ik de tv aan om te kijken en te luisteren naar de Duitse weersberichten. Ik had geluk want het nieuws begon net, terwijl ik zat te luisteren schrok ik van een bericht op de tv. Tijdens het onweer van vrijdag is er op een naast gelegen berg ongeveer 600 meter verder op de bliksem wel ingeslagen. In dat hutje zaten 4 vrouwen te schuilen voor de bliksem maar met hun liep het slecht af. 3 vrouwen zijn helaas overleden en 1 vrouw is zwaar gewond……

Marcel op de Roller

De laatste dag alweer wat gaat de tijd toch snel. Na het ontbijt lopen we voor de laatste keer naar de garage om de brommers te op te halen. Na een paar minuten heeft iedereen zijn bagage op de brommer zitten en goed vastgemaakt. We geven de eigenaar een hand en bedanken hem voor de goede zorgen. Ik toets op mijn tomtom de route in voor de terug reis die er dan ook binnen een paar tellen op het schermpje verschijnt.
Rond 8 uur rijden we weg uit Bödefeld en rijden via de Henntalsperre naar Messchede.
Vanuit Messchede rijden we via een schitterende weg, waar we soms in de 2de versnelling naar boven moeten en met bijna 100 km per uur weer naar beneden gaan naar de Möhnesee.
Zo de eerste 62 km zitten en daarom stoppen we bij een biker-treff om even te genieten van een lekkere bak koffie en het uitzicht over de Möhnesee.
Na de koffie zijn we verder gereden naar Unna, ik had de route zo gemaakt dat we dwars door Unna moesten maar dat viel gelukkig reuze mee qua drukte. Gelukkig maakten ze mij er op attent dat er ook nog getankt moest worden dus na Unna werd er een pomp opgezocht om de brommers van vers sap en olie te voorzien. Nu hadden we ook mooi de gelegenheid voor een sanitaire stop en een kopje koffie en even de benen te strekken.
Jan die ons nog trakteerde op een zakje dropje die hij van huis had meegekregen en nog had bewaard voor de terug weg. Rond 11.45 uur stappen we weer op nog 132 kilometers te gaan. De wegen worden steeds vlakker, we laten de bergen achter ons, jammer, maar we rijden vrolijk verder. De volgende stop is na 48 kilometer na Lünen in Haltern am See bij een grote bikers-treff.

Goh wat keken ze daar raar op toen we 5 Zündapp’s tussen al die motoren parkeerde. Het was nu ongeveer 13.45 uur en de hoogste tijd om wat te eten. 4 broodjes bal een patatje mayo en 5 grote cola was dan ook snel besteld. Op deze parkeerplaats kijk je je ogen uit wat een motoren. Je raakt daar niet uitgekeken er komen en gaan daar op een mooie zonnige dag meer dan 500 motoren. Maar onze reis gaat verder met nog ongeveer 89 kilometers te gaan, dus rijden vol in de belangstelling weg via Borken richting Bocholt. Na een kleine 40 kilometer net voor de grens stoppen we nog even bij een pomp voor een ijsje en een sigaretje maar dan snel weer verder. Via Aalten en Varsseveld bereiken we rond 16.15 uur Halle en stoppen bij de plaatselijke cafetaria voor een lekker kop koffie en een frietje.

Nog 15.5 kilometer en dan zijn we thuis en zit onze reis er op voor 2012 en wat gaan die dagen snel.

Je zit je er zo lang op te verheugen en voor je het weet is het alweer voorbij. Na een half uurtje gaan we op weg voor de laatste kilometers en wat denk je de hele weg droog en zonnig maar na Halle komt de regen met bakken naar beneden zodat we de laatste 10 kilometer het regenpak nog moeten aandoen. Tegen 17.30 uur kom ik moe, maar zeer voldaan thuis, we hebben op een verstopte sproeier en een kapotte bougie geen pech gehad en er zijn gelukkig geen ongelukken gebeurd. Ik denk dat iedereen terug kan kijken op een heel mooi en gezellig en geslaagd Sauerland avontuur.

Ik wil ook iedereen bedanken voor deze vier schitterende dagen vol met gezelligheid en plezier.

Jan, Marcel, Rob, Frank en Remco

Geschreven door Frank