• Brommers Kieken Steenderen 2024

Egloffstein Zündapp

De oprichter van de Nürnberger Zündapp-werken, Fritz Ludwig Neumeyer, werd in 1875 in Egloffstein geboren. Zijn vader was verantwoordelijk voor de Egloffstein-bossen als boswachter. Na zijn opleiding in Egloffstein voltooide Neumeyer een commerciële stage in een kleppenfabriek in Neurenberg. Dit bedrijf bracht hem later over naar zijn overzeese vestiging in Zürich.

Op 23-jarige leeftijd richtte Neumeyer zijn eerste eigen bedrijf op in Zwitserland, gevolgd door anderen. In 1917 werd het bedrijf Zündapp – afgeleid van “ontsteker” en “apparatenbouw” – opgericht, aanvankelijk als een gezamenlijk project met Krupp, vanaf 1919 als eenmanszaak Neumeyers. Later verwierf hij de voormalige ververij en leerlooierij in Egloffstein, liet hij beide huizen in 1924 slopen en herbouwen.

Het zogenaamde “Neumeyer-Haus” in Egloffstein, de voormalige leerlooierij, gebruikte het gezin als weekendverblijf, vandaag zijn er appartementen. Egloffstein ZundappDe ververij diende lange tijd als het Zündapp-thuisresort voordat het in 2000 privaat eigendom werd. De gemeente Egloffstein heeft een straat, een heuvel en een steiger vernoemd naar haar beschermheer, die ook de titel “Privy Counselor” droeg.
Neumeyer stierf op 60-jarige leeftijd in 1935, zijn laatste rustplaats op de Egloffstein-begraafplaats. Na de oorlog ging het succesverhaal verder op twee locaties – München en Neurenberg – hoewel het familiebedrijf beperkt was van 1958 tot de kleinere verplaatsingscategorieën.
De Zündapp KS 601, de “Groene Olifant” uit het jaar 1953, is een legende in de motorrijders, vooral in de versie met zijspan.

Motorlegende met Egloffsteiner-oorsprong

Fritz Ludwig Neumeyer, oprichter van de Zündapp-Werke, komt uit het “Frankische” Egloffstein.

nonmenu